Актуално

Как да живеем след предателството на любим човек

предателството на любим човек

Личните отношения могат да бъдат много трудни. И ако много проблеми могат да бъдат преодолени, тогава предателството на любим човек е съвсем различен въпрос. Този факт преобръща целия свят.

Как да се справим с болката от случилото се? И какво да правя по-нататък?

След предателството на любим човек – особено ако е било изненадано, ние сме измъчвани от безпокойство, гняв, страх и копнеж. Изтощени сме и вече не можем да разберем на кого можем да се доверим.

Ако приятел, колега, роднина или любим човек наруши дадено обещание, шокът който изпитваме, когато научим за това, изглежда ни изпраща сигнал: вече не сме в безопасност. Това е тежка рана, която понякога отнема години за да заздравее.

Най-трудно понасяме предателството на тези в отношенията с които сме инвестирали най-много. Тя е дълбоко травмираща поради няколко причини:

 • Разбираме, че за човека на когото сме се доверили, неговите желания и нужди са били по-важни от нашите.
 • Това дълбоко шокира тялото и психиката, оставяйки дълбок отпечатък на всички нива.
 • Доверието, което беше в основата на взаимоотношенията с другите, сега е разрушено.
 • Имаме причина да започнем да се съмняваме в правилността на собствените си решения в други области на живота.
 • Предателството активира реакцията на стрес и предизвиква каскада от физически, психически и емоционални симптоми – проблеми с надбъбречната жлеза и храносмилане, умора, объркване, „мъгла“ и хаос в главата, депресия, гняв и ярост, чувство на дълбоко унижение.

Страда и самочувствието ни: измъчва ни чувството за безполезност, чувстваме се изоставени и отхвърлени. Ужасно сме наранени от факта, че любим човек се възползва от нас за свои цели, без да се интересува от нас.

Проблемът е, че ако се опитаме да се справим с всеки симптом поотделно, изцелението може да отнеме повече време, отколкото бихме искали. Освен това, фокусирайки се върху симптомите, ние игнорираме основните причини за нашето състояние. Това означава, че истинско изцеление не се случва.

Как да живеем след предателството на любим човек

КАКВО ДА ПРАВЯ?

Мнозина просто не осъзнават какъв колосален удар нанася стреса върху тялото, психиката и целия им мироглед. Страдащите от предателство често се опитват да третират всеки симптом поотделно, защото се страхуват, че ако признаят какво наистина се случва вътре в тях, хората ще ги съдят или ще ги съжалят прекалено.

Но изолацията от другите само задълбочава проблема. В такава ситуация се нуждаем от психологична подкрепа повече от всякога. Без подкрепа ще бъде много трудно да оставите опита зад гърба си и да продължите напред. След излекуване на травмата се научаваме отново да се доверяваме на другите, да се чувстваме в безопасност, да обичаме и да отваряме сърцето си.

Деби Зилбер, психолог и автор на „Устойчивата жена: 4 етапа на възстановяване на тялото, ума и живота след криза“, проведе изследването. Той посочва, че за жените изцелението от предателство обикновено отнема пет етапа:

 • Пренебрегване на интуицията. Избираме да игнорираме идеята, че нещо не е наред, като се фокусираме върху физическото, а не върху емоционалното.
 • Самото предателство. Ние сме хванати неподготвени и страдаме.
  оцеляване.
 • Мислим само да преживеем този ден. А утре – още един.
 • Преспособяване. Започваме да се адаптираме към нов живот и да преосмисляме поведението си.
 • Възраждане. Освобождаваме се от преживявания и придобиваме нов поглед към света.
  Някои хора се забиват във втория и третия етап за много седмици, месеци, години или дори за цял живот. Но единственият начин да се възстановите умствено, емоционално, физически и духовно е да преминете през всичките пет етапа с удобно темпо. И променете мисленето си, за да станете по-силни.

Ако разгледаме всички последствия от тази травма в живота си като част от една дълбока духовна рана, тогава можем постепенно да се отдалечим от болката и шока, като започнем лечебния процес.

На физическо ниво ще се чувстваме по-леки, по-енергични, по-силни и по-здрави.
Можем да спим спокойно и да спим добре. И на психическо ниво ще спрем непрекъснато да се измъчваме със спомени и размишления за случилото се, ще се фокусираме върху положителни мисли и идеи. На емоционално ниво ще станем по-спокойни и по-уверени.

Най-важното е, че когато сме излекувани от нашата травма, ние вече няма да позволяваме на преживяванията ни от предателство да управляват живота ни. Случилото се все още ще остане една от значимите глави от нашата житейска история, но вече няма да контролира развитието му.

Наясно сме, че този опит ни помогна много. Ще се научим да поставяме ясни лични граници и да започнем да се заобикаляме с добри хора – тези, които ще ни подкрепят, ще ни помагат да се развиваме. Най-голямата ни криза ще бъде нашият най-голям подарък. anitsa@abv.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.