Актуално

Агорафобия

Агорафобия

Агорафобията е специфично безпокойство, свързано с това човек да се намира на място или ситуация, в която бягството е трудно или смущаващо или където помощта може да не е налична . Терминът „агорафобия“ е от гръцки ἀγορά, agorā́, което означава „публичен площад“ и -фобория, -фобия, което означава „страх.“ Агорафобията е силно свързана с паническо разстройство и често е свързана със страха да не се получи паническа атака. Често срещано проявление включва необходимостта да се наблюдава врата или друг изход за бягство. В допълнение към самите страхове, терминът агорафобия често се използва за означаване на поведение на избягване, което страдащите често развиват. Например, след паническа атака по време на шофиране, някой, страдащ от агорафобия, може да развие тревожност при шофиране и следователно ще избягва шофирането. Тези поведения на избягване често могат да имат сериозни последици и често засилват страха, от който са предизвикани. Тези ситуации могат да включват открити пространства, обществен транспорт, търговски центрове или просто да бъдат извън дома им. Намирайки се в тези ситуации може да доведе до паническа атака. Засегнатите се стараят много, за да избегнат тези ситуации. В тежки случаи хората могат да станат напълно неспособни да напуснат домовете си.

Смята се, че агорафобията се дължи на комбинация от генетични и фактори на околната среда. Състоянието често протича в семейства и стресови или травматични събития, като смъртта на родител или атакуван, могат да бъдат тригер. В DSM-5 агорафобията е класифицирана като фобия заедно със специфични фобии и социална фобия. Други състояния, които могат да предизвикат подобни симптоми, включват тревожност при раздяла, посттравматично стресово разстройство и основно депресивно разстройство. Засегнатите са изложени на по-висок риск от депресия и разстройство на употребата на вещества. Без лечение не е рядкост да се разреши агорафобията. Обикновено лечението е с когнитивно-поведенческа терапия. Агорафобията засяга около 1,7% от възрастните. Жените са засегнати около два пъти по-често от мъжете. Състоянието често започва в ранна зряла възраст и става по-рядко в напреднала възраст. Рядко се среща при деца. Разликата между половете може да се дължи на няколко фактора: социокултурните традиции, жените може би са по-склонни да търсят помощ и следователно да бъдат диагностицирани и мъжете е по-вероятно да злоупотребяват с алкохол в реакция на тревожност и да бъдат диагностицирани като алкохолици .

Агорафобията е състояние, при което страдащите стават тревожни в непозната среда или когато възприемат, че имат малък контрол. Задействането на тази тревожност може да включва широко отворени пространства, тълпи (социална тревожност) или пътуване (дори къси разстояния). Агорафобията се определя също като „страх, понякога ужасяващ от онези, които са преживели една или повече панически атаки“. В тези случаи страдащият се страхува от определено място, защото е преживял паническа атака на същото място в предишно време. Страхувайки се от началото на поредната атака на паника, страдащият се страхува или дори избягва определено местоположение. Някои отказват да напуснат домовете си дори в медицински спешни случаи, тъй като страхът да бъдат извън зоните им на комфорт е твърде голям.

Потърпевшите понякога могат да стигнат до голяма дължина, за да избегнат местата, където са преживели началото на паническа атака. Агорафобията, както е описано по този начин, всъщност е симптом, който професионалистите проверяват, когато поставят диагноза паническо разстройство. Други синдроми като обсесивно натрапчиво разстройство или посттравматично стресово разстройство също могат да причинят агорафобия. По същество всеки ирационален страх, който го предпазва от излизане навън, може да причини синдрома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.