Актуално

Тревожни разстройства и фобии при деца

Тревожността е неприятно чувство на тревожност, смътно чувство на предчувствие.

Фобията е ирационален, неконтролируем страх, който възниква когато се сблъскате с определен обект или ситуация.

Всеки е способен да изпитва безпокойство и страх. Първоначално тези емоции са предназначени да помогнат за избягване на опасност, да мобилизират силата ви за постигане на цел. Но ако тревожността стане прекомерна и страхът стане ирационален, ако започнат да нарушават живота на човек, можем да говорим за развитие на тревожно разстройство или фобия.
В същото време болестите от тази група рядко се смятат от родителите за сериозни, ако детето е страхливо и боязливо те го убеждават да бъде смело, да не се страхува от нищо без да осъзнават, че детето изпитва безпокойство, с което не може да се справи.

Фобии при деца

Причини за тревожни разстройства при деца

Появата на тревожни разстройства е свързана с комплекс от причини. От една страна, генетични черти са открити при хора склонни към тревожност. От друга страна, децата са склонни да копират реакциите и поведението на родителите си, което означава, че детето на тревожни родители вероятно също ще се сблъска с подобен проблем.

Психичната травма също допринася за тревожността и фобиите.

Силен страх, изпитан в детството във връзка с обект или ситуация, може да провокира появата на фобия в бъдеще. В същото време самото травматично преживяване може да бъде забравено, но най-силният страх и дори пристъпите на паника при сблъсък с този обект или нещо, което предизвиква подсъзнателни асоциации с минала психическа травма, ще възникват отново и отново.

Възпитанието и семейната ситуация играят изключително важна роля за възникването на тревожни разстройства при детето: непоследователност на родителите в стила на възпитание, противоречиви или преувеличени изисквания към детето, чести конфликти в семейството, особено в присъствието на дете с участието си в конфликт, иска да вземе страната на един от родителите и др.

Прояви на тревожни разстройства при деца

Поведението на тревожно дете се характеризира с прекомерно вълнение от незначителни събития, особено ако бъдещето е нещо непознато или свързано със ситуация на оценка. Детето може да се опита да избегне започването на нова дейност поради безпокойство от възможен неуспех, страх да не му се карат (дори ако това са много интересни занимания за детето, може да му е по-лесно да откаже да участва в тях, отколкото да се справи със своето тревожност).

Диагностика и лечение на фобии при деца

Консултацията с психоло е задължителна, тъй като тревожността се среща при голям брой психични разстройства, които изискват различни подходи към терапията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.