Актуално

Стреса породен от изолацията и COVID19

Връщането към „ново нормално“. За някои това породи сериозна несигурност. Повечето от нас прекараха последните няколко седмици у дома, влезли в своя „пашкул„ за безопастност. Това разбира се се отрази по различен начин на всеки човек в зависимост от възрастта и ежедневната си функционалност. Сега когато ограниченията са разхлабени и трябва да се приспособим към предишните си навици, някои хора могат да изпитат тревожност от приспособяването и реинтеграцията си в обществото, независимо дали това е, защото мерките изведнъж се промениха и това ги изненада, защото дълго време бяха под напрежение и немогат да се отпуснат или от тревожността да се върнат в офиса след толкова дълго време.

Наблюденията показват, че хората вероятно имат развити симптоми на психологически стрес и разстройства, включително ниско настроение, тревожност и раздразнителност. И дори за желаещите отново да имат социален живот, остават страховете от заразяване. Това, което трябва да очакваме, когато започнем постепенно да се връщаме обратно в обществото е, че все още ще съществуват ограничения и мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Възможно е да продължим да изпитваме известен дискомфорт и безпокойство в отговор на различните мерки и промени в начина ни на живот. Въпреки това е добре да се научим на стратегии за справяне със стреса и подобряване на здравето и благополучието.

Ако разберете, че сте изтласкани отвъд границите си и преживявате прекалено голямо напрежение, изпитвате изгаряне , което може да се появи под формата на главоболие, мигрена, проблеми с метаболизма , летаргия , нарушена концентрация и памет, и нарушение на вашите мотивационни нива, когнитивното ви функциониране, ставате лесно раздразнителни или прекалено емоционални е добре да се замислите за начините да излезете от този омагьосан кръг.

Внимателно самонаблюдение е една полезна стратегия за справяне. На практиката съзнателното насочване на вниманието към настоящето и наблюдението на мислите, чувствата и усещанията. Редовната практика на съзнателно самонаблюдение ни помага да реагираме по-добре в критични ситуации. Негативните мисли, от притеснение за бъдещето , страхът от неизвестността и това как ще преживяваме за напред, перспективите за работа, финансовата нестабилност, и не на последно място съхранението на собственото си здраве и това на нашите близки, само ще“ подклаждат огъня“ .

На първо място може да обмислите и направите равносметка на това, което всъщност се случва около вас: За какво мислите? За бъдещето, миналото или настоящето? Мислите ли, че това се отразява на това как се чувствате? Какво ви минава през ума, когато се чувствате тревожни или стресирани? Когато започнете да забелязвате и да сте наясно с мислите си, можете ли да разпознаете кой е мотива, който допринеся за вашето страдание? Важно е да се следите всеки ден и да се запитате : Как се чувствате емоционално и психически днес? На колко го измрвате от 1 до 10 ?

График „ Време за притеснение“. Първо идентифицирайте всички задачи или елементи, които са във вашата „сфера на влияние“; по същество, въпроси, по които можете да направите нещо. Може да не сте винаги в състояние да контролирате или определяте резултата, но можете да предприемете стъпки, за да повлияете или промените резултата. Определете какво трябва да се направи и изпълнете тези задачи. Вероятно ще се почувствате по-добре, след като направите контролен списък и обозначете конкретни точки.

Тогава си кажете това: „Винаги ще има неща, които не са в моето влияние (вашата„ сфера на загриженост “)“. Ще си позволя да се тревожа за това за не повече от 10 минути. Но след тези 10 минути ще оставя притесненията си за утрешния ден, за да се справя “.

Различната гледна точка. Вместо да се съсредоточите върху негативните моменти от ситуацията, е добре да приемате нещата от позитивната страна . Например , да приемате престоя в къщи , за времето, в което можете да свършите неща, който планирате от отдавна и все не ви остава време . Трябва да се полага грижа за физическото благополучие. Това означава леки упражнения, балансирано хранене без прекаляване , избягване на алкохол и наркотични вещества и сън според индивидуалните нужди за почивка.

Хармонията между ума и тялото е много важна! Упражнения за дишане и йога също действат благоприятно за този баланс.

Създавайте структура за справяне. Планирайте ежедневните си задължения и формулирайте ясно очакванията. Малки задачи, като се започне с една, две на ден и постепенно ги увеличавате ,без това да създава напрежение, докато се стигне до нормалната за ежедневието програма.

Избягване на конфликтни моменти с околните. Тъй като всички са били в състояние на изолация и е възможно при някой хора да се проявява, не само напрежение, стрес но и агресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.